Логотип сайту Kharkiv Posts

Категорії

Тепличний ґрунт "оживе" за тиждень: простий натуральний засіб, який працює

Фото новини

Ви дізнаєтесь:

  • Як правильно вносити гірчичний жмих у теплиці
  • Чому він корисний для корисної мікрофлори ґрунту
  • Який ефект від його застосування на врожайність

З настанням осені теплиці порожніють, а земля в них втрачає родючість і часто уражається шкідниками та хворобами.

Главред вирішив розповісти, як відновити родючість ґрунту в теплицях без хімії.

Що таке гірчичний жмих і як він працює

За словами авторки каналу YouTube "Городниця з Одеси", гірчичний жмих – це залишки після віджимання олії з насіння гірчиці. Він містить білки, органічні кислоти та природні сірковмісні сполуки з м’якою фунгіцидною та інсектицидною дією.

Під час внесення у вологий ґрунт жмих не лише збагачує землю органічним азотом, калієм і сіркою в легкозасвоюваній формі, а й пригнічує розвиток патогенів, зменшує чисельність нематод та інших шкідників.

Вам також може бути цікаво: Надважливий нюанс: що треба зробити перед посадкою озимих часнику та цибулі

Ефект застосування гірчичного жмиху

Експертка зазначає, що після внесення гірчичного жмиху ґрунт стає легким і розсипчастим, із м’яким гумусовим шаром та приємним ароматом живої землі.

Такий ефект не лише покращує структуру ґрунту, а й активізує корисну мікрофлору, сприяє розвитку потужної кореневої системи рослин і підвищує їхню стійкість до хвороб. Крім того, регулярне використання гірчичного жмиху поступово відновлює родючість виснажених ділянок і зменшує потребу у хімічних добривах.

Як правильно вносити

Городниця радить вносити жмих восени після повного збору врожаю або навесні за 1–2 тижні до посадки, з нормою 1 склянка на 1 м теплиці. Для важких глинистих ґрунтів ефективно додати трохи піску для кращої аерації та пришвидшення розкладання.

Цей простий та доступний метод оздоровлення ґрунтів дозволяє фермеру отримати легкий, родючий ґрунт, готовий до високого врожаю без шкідливих хімічних препаратів.

Детальніше про відновлення ґрунту в теплиці дивіться у відео авторки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: